Driftklart vector logo

2022-12-27

Från fotografi till fjärrvärme - välkommen Anders!

Från fotografi till fjärrvärme - välkommen Anders!

Anders Pedersen är fjärrvärmeexperten som tog vägen via Balettakademin och Fotohögskolan innan han slutligen hittade rätt. Som både före detta projektledare och byggledare vet han vikten av att kommunicera väl och sträva mot högt uppsatta mål.

Den här gången säger vi hej till Anders Pedersen, ny konsult på Driftklarts Stockholmskontor. Med tanke på Anders erfarenhet inom olika branscher är han konsulten som står stabilt när det stormar. Kanske beror det på att han som litet barn bodde på ett stort fartyg där hans danska pappa arbetade som sjöman.

Delar av uppväxten tillbringades också i vackra Gamla stan som präglades av konstnärer och kultur. Det är tydligt att Anders har en fallenhet för både det tekniska och kreativa eftersom han gick naturlinjen på Vasa Real och sedan på Balettakademin. Där fick han också ett bättre självförtroende och blev av med ungdomens blyghet.

Som ung hade Anders funderingar på att bli arkitekt, men när han kom in på Fotohögskolan valde han att satsa på fotografi i stället. Han drev en reklamstudio i sex år och fick lära sig mer om entreprenörskap:

Det är en enorm frihet. Det är alltid en risk att driva eget men som fotograf låg det i sakens natur att jobba mot kund och inte på en reklambyrå, säger Anders.

På 90-talet var fotografi en lukrativ bransch. Anders arbetade för stora industriföretag och fotograferade deras komponenter och hjälpte SAS med livsstilsrelaterat innehåll. Sedan blev det karriärbyte till arbetsledare i 8 år på ett släktföretag på vilket en släkting var landsarkitekt. Då arbetade Anders med projektering och gestaltning i park- och villamiljöer. En stor del av kommunikationen skedde på engelska eftersom manskapet kom från olika länder.

Det var vanligt inom byggbranschen och ännu vanligare idag, konstaterar Anders.

Anders började nu förstå ledarskap och kommunikation på riktigt och blev sedermera även utbildad inom affärsmannaskap. Han fick nyttiga lärdomar av att hantera konflikter bland medarbetare som inte kom överens.

Efter en tid som arbetsledare riktade Anders in sig på professionell projektledning. När han läste Fastighetsingenjörslinjen skulle fokus egentligen ligga på förvaltning. Första jobbet var istället inom fjärrvärme vilket sedan blev tongivande de nästkommande tio åren. Anders fick jobb som projektör i ett fjärrvärmeprojekt i ett par år. Sedan väntade en lärorik tid på WSP Globen där han hjälpte till att bygga upp deras verksamhet från grunden som gruppchef. Efter WSP ville han tillbaka till en plattare hierarki där man inte var lika anonym.

Valet föll på fjärrvärmebyrån FVB där Anders stannade i 3 år. Anders skötte projekteringen och var biträdande projektledare i ett enormt projekt kring en av de största transitledningarna i Stockholm. Det var så stort att ingen enskild projektfirma kunde ta ansvar för hela projektet, utan det delades upp på tre stycken parter, säger Anders. Fjärrvärmeprojekt, ÅF och Fjärrvärmebyrån delade på bördan. Den tuffaste utmaningen var att hålla tidsplanen, att hantera dokumentationen och alla inblandade.

Efter 3 år sökte han sig till företaget Termoekonomi som hade en VD med mycket bra ledarskap som byggde på lyhördhet. Anders hade en byggledarroll och var besiktningsansvarig. 2019 blev det tufft på ekonomisidan och när Covid försvårade läget började han se sig om efter ett nytt jobb.

Hur kom du i kontakt med Driftklart?

Jag kikade runt på LinkedIn och hittade dem där. Jag hade också Thomas Lummis namn i bakhuvudet från olika onlinegrupper samt mässor och föreläsningar och visste att han var kunnig. Jag var inne och kikade på hemsidan och fick ett bra intryck. Då skickade jag en spontanansökan som jag fick snabb återkoppling på.

Sett till det privata planet - vad är den röda tråden i livet?

Jag är definitivt en estet och älskar design och musik. Hifi är ett stort intresse och lite skämtsamt kallas det att vara audiofil. Vackert och bra, ska det vara! Utöver det tycker jag om att löpträna och har även tävlat framgångsrikt på nationell nivå. Specialmedaljen fick jag av att springa Midnattsloppet tio år i rad.

Vad kan Driftklarts kunder förvänta sig av dig?

Ett professionellt resultat, då jag arbetar hårt mot uppsatta mål.

senaste nyheter

se alla nyheter