2024-02-23

Dijana Atalic: En berättelse om mod, mångfald och drivkraft.

Dijana Atalic:   En berättelse om mod, mångfald och drivkraft.

Från en barndom präglad av disciplin och karatesport i det forna Jugoslavien, till en lysande ingenjörskarriär i Sverige. Dijana Atalics livsresa har varit allt annat än ordinär. Med ett starkt fokus på utbildning och en aldrig sinande nyfikenhet, har Dijana tagit sig genom livets utmaningar. Denna berättelse tar dig med på en inspirerande resa från karatesalar till svenska ingenjörsprojekt, där Dijanas anpassningsförmåga och passion för teknik löper som en röd tråd genom hennes historia.

Under uppväxten i  det forna Jugoslavien,  lärde sig Dijana Atalic tidigt att uppskatta ordning och reda. Redan som sjuåring tog familjen henne till den lokala karateklubben där Dijana ganska snabbt fastnade för sporten som kom att betyda mycket för henne. Karaten stärkte hennes självkänsla , och disciplinen, som är så central inom kampsporten, tilltalade henne. Även om hon har lagt sitt svarta bälte på hyllan sedan en tid tillbaka, känner hon ibland ett sug att återuppta karaten. Särskilt nu när hennes 16-årige son tränar kampsport.

Dijanas föräldrar uppmuntrade henne att fokusera på en högre  utbildning för att ge möjlighet till ett bra jobb. Dock kände hon aldrig någon större press under skoltiden; det var snarare en självklarhet att sikta på högre studier och så småningom påbörjade  hon en femårig  universitetsutbildning i maskinteknik.

I början av universitetsstudierna såg framtiden ljus ut med gott om jobberbjudanden. När  Dijana väl tog sin examen, var jobben betydligt färre, en direkt konsekvens av kriget på Balkan.

Dijana som vid denna tiden hade träffat en man som bodde i Sverige, tog beslutet att flytta till honom i Malmö.

Väl i Sverige skickade hon in sina diplom  för validering och fick besked från Högskoleverket att hennes utbildning motsvarade en svensk civilingenjörsutbildning. Dijana kunde då lägga allt fokus på att lära sig svenska. Hon gjorde snabba framsteg med språket, och sökte praktik och fristående kurser på Malmö Högskola.

Dijana ville inget hellre än att komma igång och  arbeta i Sverige, så hon nappade direkt  när hon blev erbjuden en praktikplats på det som då hette Lunds Energi,  bolaget vi idag känner som Kraftringen.

"Praktiken var inte obligatorisk, men jag ville utnyttja möjligheten och tänkte att jag skulle lära mig nya begrepp. När man läser SFI, lär man sig inte tekniska begrepp utan grundläggande svenska," förklarar Dijana.

Efter praktiken följde sommarjobb, och hon började känna sig alltmer etablerad och hemma i Sverige, Dijana säger:

” Jag uppskattar verkligen den svenska arbetskulturen, där det finns en god respekt för kvinnor på arbetsplatsen och det är högt i tak."

Dijana som är mycket sportintresserad och tycker om fysik aktivitet, fick en dag frågan om hon ville prova på att bli fotbollsdomare. Hon antog utmaningen och såg det som en bra möjlighet att integrera sig socialt. Detta har blivit en av hennes passioner i livet, vid sidan om arbetet. Dijana är nu fotbollsdomare och dömer regelbundet både herr- och damfotboll i Malmö.

Efter praktiken på Lunds Energi och kurserna på Malmö Högskola,  fick Dijana anställning  på Eon. Där arbetade hon med dokumentation av fjärrvärmeledningar i cirka två år, bland annat tillsammans med Jonas Berg som också arbetar på Driftklart idag. Hon trivdes mycket bra med arbetsuppgifterna, ochhon blev alltmer nyfiken på att utveckla sitt arbete inom infrastruktur. Efter en tid på Lund Energi bytte dock Dijana jobb och började hos Energo,  där hon arbetade med  VVS. Kort efter anställningen påbörjades blev företaget uppköpt av Afry och Dijana fick placering  på avdelningen för VVS. Där arbetade hon i sex år. Sedan sökte hon sig vidare inom organisationen för att arbeta med större infrastrukturprojekt inom energi och fjärrvärme, vilket hon gjorde i ytterligare sju år.

Genom åren har Dijana främst arbetat med fjärrvärme och fjärrkyla, samt med inomhus- och utomhusinstallationer. Hon blev kontaktad av Driftklart i höstas, och  idag ingår hon  i teamet som arbetar med infrastruktur och fjärrvärme.

"Jag är imponerad av Driftklarts tillväxt och utveckling. Att gå från nio, tio anställda till nästan  trettio på ett år är väldigt imponerande," säger Dijana, som också ser  positivt på de möjligheter Driftklart erbjuder  henne, att utvecklas bland annat som projektledare.

Vi på Driftklart är mycket glada att ha rekryterat en dedikerad medarbetare med gedigna  kunskaper inom infrastruktur och dokumentation.

Vill ni veta mer om Djiana eller få tillgång till hennes CV kontakta regionchef:

ADAM HANSSON
Regionansvarig Malmö

adam.hansson@driftklart.se
+46 70-303 36 20

senaste nyheter

se alla nyheter