2022-06-07

Orienteringsintresserade Nina tappar inte riktningen - varken i skogen eller på jobbet

Orienteringsintresserade Nina tappar inte riktningen - varken i skogen eller på jobbet

Driftklart har ökat upp teamet med ytterligare en vass konsult! Nina kommer senast från Kraftringen och efter en föräldraledighet kände hon sig redo att hoppa på nya uppdrag. Hon fick upp ögonen för Driftklart tack vare Magnus, en gammal kollega från Örtoftaverket. Driftklart kändes som en plats för utveckling och med stor gemenskap, något Nina uppskattar. Som konsult hoppas hon kunna fortsätta vara proaktiv, nyfiken och inte vara rädd för att hugga i där det behövs.

Nina är Civilingenjör i maskinteknik och uppvuxen i Växjö med föräldrar och bror i villa. Under den lugna uppväxten tog orientering och Scouterna upp mycket av hennes tid. Det var ett utmärkt sätt att träffa kompisar och Nina var långt ifrån ensam i skogen. Under tävlingen O-ringen hade hon sällskap av allt mellan 15 000 och 25 000 andra orienterare. De längsta rundorna var från 3,5 km och uppåt. Sammanlagt deltog hon 8 år i rad, något Nina är stolt över idag.

När flyttlasset gick ner till Lund för högskolestudier kände inte Nina särskilt många förutom en gammal klasskompis från gymnasiet. Där började hon plugga till civilingenjör i maskinteknik med inriktning energi. På gymnasiet hade hon läst teknikprogrammet och var först inne på produktutveckling. I stället valde hon energi eftersom det var bred bas att stå på. Några inslag under utbildningen är särskilt minnesvärda:

-Jag minns att vi fick se en helikoptermotor inuti och jag blev fascinerad över hur det fungerade. Det var även roligt att labba och plocka isär bilmotorer och gräsklippare, berättar hon.

I början av studietiden var Nina inneboende hos en trevlig familj i Södra Sandby. Sedan flyttade Nina till studentkorridor, och träffade sin pojkvän och numera man via sin bästa kompis. Vännen var också ett stöd under de tuffa studierna från dag ett. Nina delar med sig av ett ytterligare ett studieminne:

På exjobbet på ESS genomförde jag ett projekt som tyvärr inte fungerade. Jag testade en hypotes om att kartlägga flertalet energiflöden via ett modelleringsprogram som fanns tillgängligt. Tyvärr var programmet i fråga inte tillräckligt för att genomföra modelleringen. Vilket i sig också är en upptäckt.

Sommarjobbet under utbildningen på energiföretaget Kraftringen som drifttekniker var en spännande upplevelse. Det ledde till ytterligare sommarjobb och när de behövde anställa fler blev Nina tillfrågad eftersom hon redan var inkörd i processerna. Vikariatet övergick snart till en tillsvidaretjänst som drifttekniker och därefter kontrollrumsingenjör.

Arbetslivet har varit varierande och Nina har både iklätt sig skyddskläder och gasmask för att ta bort rost och även sett till att reservkraften på sjukhuset fungerade för viktig sjukhusutrustning bland annat respiratorer.

I samband med det blev jag skämtsamt kallad Diesel-Nina, eftersom jag veckovis tryckte på en speciell knapp för att köra igång dieselmotorerna skrattar hon.

Vilka var de viktigaste lärdomarna när du gick från teori till praktik?

När man pluggar ritar man upp en värmepump med energi in och ut från en låda, men nu fick jag se den i verkligheten. Jag fick även planera arbetet och hantera olika problem som uppstod. Vanliga fel är att det är hål på en slang eller något rör går sönder, men det kan också hända mer allvarliga saker som utveckling av rökgaser då allt behöver stängas ner. Mitt jobb var att felsöka och åtgärda felen.  

Hur tänker du kring samhällets energibehov?

Jag valde inriktningen energi eftersom vi inte har oändligt med resurser, och vill därför hjälpa till att ta hand om planeten åt framtidens generationer. Det kan handla om att utveckla bättre solceller, optimera energitillförseln eller minska på fossila bränslen. Individen har också ett ansvar att resursplanera, inte slänga mat och äta närodlat. Det är också viktigt att plastanvändningen görs på rätt sätt, och att man ser över vad som kan återanvändas bättre.

Vad motiverar dig att göra ett bra arbete?

Motivationen bygger på att ha goa kollegor runt mig som man kan bolla idéer med och problemlösning. Helst vill jag inte jobba med samma uppgifter hela tiden. Det ska finnas variation, en blandning mellan det teoretiska och praktiska. Precis som orienteringen vill jag inte gå direkt från start till mål, utan ha många delmål.

Vår nya konsult från Småland hittar alltid ut ur skogen, och kommer garanterat visa vägen som konsult. Ninas ödmjuka inställning och inkännande sätt bäddar för framgång!

senaste nyheter

se alla nyheter