2022-02-02

En OS-stjärna inom taekwondo gör sin praktik på Driftklart - välkommen Johan Berg!

En OS-stjärna inom taekwondo gör sin praktik på Driftklart -  välkommen Johan Berg!

OS-ledare inom Svensk taekwondo gör sin praktik hos Driftklart. Johan Berg är snart färdig anläggningsingenjör och har dessutom en bakgrund som taekwondoutövare och organisationsansvarig för kampsporten på högsta elitnivå. Det är med samma drivkraft Johan nu vill bidra på ett företag som Driftklart där det finns mycket framåtanda och öppenhet.

Vi fick oss ett trevligt snack med Johan Berg, Driftklarts nya praktikant. Han är snart färdig anläggningsingenjör och har dessutom en bakgrund som taekwondoutövare och organisationsansvarig för kampsporten på högsta elitnivå. Det är med samma drivkraft Johan nu vill bidra på ett företag som Driftklart där det finns mycket framåtanda och öppenhet.

Corona och dess utmaningar fick Johan tänka om och lämna en karriär inom taekwondo för att utbilda sig till anläggningsingenjör. Byggbranschen lockade, eftersom han kunde använda sin analytiska sida och få jobba i en dynamisk bransch.

När Johan summerar karriären inom taekwondo kan han se tillbaka på en spännande och intensiv tid. Arbetet innebar också 200 resdagar om året och nästan inga lediga helger, även om han kunde lägga mycket tid på familjen på vardagarna.

Intresset för kampsport började tidigt. Johan växte upp i Landskrona på 70-talet och testade sporter som judo, karate och fotboll. Snart tog taekwondo-intresset över, eftersom det är en sport där det hänger på ens egen prestation, berättar Johan. Uppväxten i Landskrona kan ha påverkat hans val eftersom det är en klassisk arbetarstad som fostrat många boxare, som armand Krajnc. Sporten var en röd tråd och livlina som ung, helt enkelt.

Eftersom Johan inte var nöjd med kampsportsutbudet på hemorten, fick han rådet att starta upp något själv. Föreningen skrev kontrakt med flera skolor i kommunen och han kunde snart driva den som ett regelrätt företag. Johan blev bland annat ansvarig för ett idrottsnätverk för barn- och ungdomar med funktionshinder.

Vid ett annat tillfälle åkte Johan upp som huvudtränare för några proffsspelare till Skellefteå. I samband med detta ville den tyska förbundstränaren ha med honom som assisterande tränare och ganska snart blev det medaljregn i U21. Det ledde vidare till anställning som sportchef för taekwondoförbundet med 24 000 medlemmar. För att lyckas med uppdragen gällde det att vara tillgänglig, jobba med rätt folk och delegera vid behov. Det gäller att kunna hantera folk med olika bakgrunder, olika kulturer och konkurrens mellan idrottare, förklarar Johan.

Hur navigerar du den terrängen som ledare för ett OS-team inom kampsport?

Ledarskapet är avgörande för att få folk att samarbeta. Jag tror på att vara en i gänget och skapa ett lag med vi-känsla. Det ska inte finnas hierarkier även om det är viktigt att gå in och ta tuffa beslut när det behövs. Man ska vara en förebild. Lead by example. Eftersom jag hade kunskap och erfarenhet behövde jag inte vara en auktoritär ledare.

Det har självklart funnits jobbiga saker och incidenter, men det som varit bra överväger. Bland annat fick jag vara med om att en av våra kvinnliga seniorer tog VM-guld. Taekwondo har blivit stort och är numera en olympisk sport.

Finns bältessystemet kvar inom taekwondo?

Ett svart bälte är i praktiken ett vitt bälte som blivit smutsigt eftersom du tränat länge (skratt). Därav symboliken.

Vilka är dina största styrkor som ledare?

Det är att förmågan att knyta kontakter, ledarskap och entreprenörskap. Om jag lyckats ta mig till den absoluta toppen inom idrotten, så kan jag nog lyckas inom denna branschen med 15 år kvar till pension.

Vad gör en anläggningsingenjör?

De ser till att idrottshallar, bad och fabriker samt infrastruktur i form av järnvägar och broar fungerar optimalt. Du har ett helikopterperspektiv och har kunskap om de olika byggprocesserna.

Hur har de första dagarna på Driftklart känts?

Det är en härlig miljö. Jag tyckte om lokalerna och stämningen bland kollegorna. Jag beundrar Driftklarts resa och hur långt de kommit på kort tid. Att de också satsar på friskvård är ett stort plus.

Johan kommer verkligen in med ny energi och det ska bli spännande att se hur hans gedigna sportintresse och känsla för entreprenörskap ska komma Driftklart till gagn.

senaste nyheter

se alla nyheter