2023-02-23

Flygande start för Madeleine - ny HR-ansvarig på Driftklart

Flygande start för Madeleine - ny HR-ansvarig på Driftklart

Nu får Driftklart förstärkning på HR-sidan. Den före detta flygvärdinnan Madeleine Aunér är “doern” som sadlade om till HR-specialist. Trots alla resor världen över har Malmö alltid varit den trygga basen.

Vardagen delar hon med bonusbarnen, maken Tobias och cockerspanieln Molly. Sonen Melker är utflugen sedan ett par år tillbaka. Privat gillar hon att umgås med vänner, äta gott och gå sköna promenader. Malmö är härligt eftersom det är lätt att ta sig runt och vara vid havet, konstaterar Madeleine.

Under samtalet är det svårt att inte bli nyfiken på hennes tid som flygvärdinna, ett yrke många förknippar med ett fartfyllt arbetsliv och spännande upplevelser. Det har utan tvekan varit en viktig erfarenhet som rustat Madeleine för HR-uppdraget.

Karriären inleddes när Madeleine som 20-åring gick på Spies Service School nere i Torremolinos, utanför Malaga, för att få en utbildning som reseledare/flygvärdinna.

- Jag var 20 år och tyckte det var sådär att sitta inne på ett kontor, jag var nyfiken på världen och hade för mycket energi.

Hälften av utbildningen i Spanien var en introduktion till att bli flygvärdinna. Det gav Madeleine mersmak och ville satsa på hela utbildningen. Studietiden var rolig och hon delade upplevelsen med ett 100-tal kursare från Sverige och Danmark.

Kort därpå fick Madeleine möjligheten att inleda sin karriär som flygvärdinna på Sturup. Hon började jobba på Premiair som sedermera bytte namn till My Travel Airways, som därefter blev Thomas Cook Airlines Scandinavia, och senare Sunclass Airlines.

Livsstilen i yrket är speciell eftersom man jobbar långa dagar, oavsett vardag eller julafton, vilket gör att man skapar nära relationer till sina kolleger. Äventyr upplevdes regelbundet ihop med kollegor då man ofta stannade över några dagar på en destination. Det uppstod så klart förseningar och problem, men det var just variationen och att den ena dagen inte var den andra lik, som gjorde arbetet så fascinerande och roligt.

Madeleine har besökt alla kontinenter utom Australien vilket har gett henne erfarenhet av att möta människor från många kulturer och livsvillkor. Madeleine har haft möjlighet att ta med sonen och maken på spännande resor via jobbet, men hon har också spenderat många semestrar genom åren med familjen utomlands, gärna på en strand under en palm. Hennes livsstil verkar ha även ha haft inflytande på sonen Melker som är 26 år idag och bor och jobbar i Dubai.

Som flygvärdinna utvecklade Madeleine flera färdigheter kommer väl till pass när man jobbar på ett bolag som Driftklart. Driftklart är ett bolag med flertalet nationaliteter och det inte ovanligt att engelska eller annat språk pratas i korridorerna. Eftersom hon arbetade en stor del av sin karriär i Danmark pratar Madeleine flytande danska. Madeleine fick även erfarenhet av förhandling av avtal på båda sidor sundet. En del av dessa förhandlingar var väldigt tuffa och krävde mycket fokus under långa perioder.

Madeleine

Under pandemin kändes det inte lika kul att vara i flygbranschen. Förhandlingarna i samband med omstruktureringen var särskild hårda. Så efter 27 år inom flyget kände Madeleine att det var dags för något nytt:

-Villkoren hade blivit sämre, jag hade blivit äldre och kände mig klar med yrket. Nu ville jag nyttja min erfarenhet på andra områden. Service, arbetskultur och förhandlingar var något jag praktiserat under många år så HR låg nära till hands.

Madeleine anmälde sig till en distansutbildning som HR-specialist och klarade utbildningen galant. Hon hann inte ens gå klart utbildningen innan hon fick jobb som områdeschef för danska marknaden på Cablequick, ett företag inom fiber- och anläggningsbranschen. Jobbet fick hon delvis tack vare sina danskkunskaper eftersom de behövde hjälp att etablera sig i Danmark. Efter ett tag ville hon hellre fokusera på HR-frågor och fick då fortsätta som personalchef innan hon blev uppsagd 2022 på grund av arbetsbrist. Madeleine hade dock stormtrivts fram tills dess. Det är motiverande att se till att alla trivs och att hantera konflikter och relationer:

-Både personal och ledning behöver vara lyhörda och flexibla för att det ska fungera på arbetsplatsen. Och kommunikation är A och O.

Efter tiden på Cablequick unnade sig Madeleine att ligga lite lågt ett tag innan hon gav sig in i jobbsökarsvängen igen. Hon skickade in ett CV till Academic Works som skötte Driftklarts rekrytering av en ny HR-ansvarig, och efter några inledande samtal hos dem, blev Madeleine hänvisad till Jakob och Torres på Driftklart för intervju. Runt jul fick hon ett positivt besked att tjänsten var hennes.

-På Driftklart ser jag stora möjligheter att vara med att utveckla både personalen och mig själv. Vi har stort rekryteringsbehov med utmaningen att bibehålla den fantastiska arbetskultur som råder här.

Hur skulle du beskriva din arbetsetik?

Jag är en plikttrogen person som vill göra mitt bästa. Jag är inte rädd för att ställa frågor och få saker gjort. Sedan är jag en bra lyssnare. Jag värdesätter och promotar frihet under ansvar.

Vad värdesätter du högst inom HR?

Att medverka till att Driftklart bli en attraktiv arbetsplats som anställda vill vara kvar på och andra vill söka sig till. Ett av huvudområdena som HR-ansvarig är att man fungerar som en servicefunktion: Jag skall hjälpa andra att så de kan utföra sitt arbete på bästa vis.

Har du några särskilda minnen från tiden som flygvärdinna?

Förutom turbulens som får en att slungas upp och ner har det varit mycket skratt med både passagerare och kollegor i alla möjliga sammanhang. Passagerare är oftast på det bästa humöret när de ska ut och resa och det smittar av sig. Jag är tacksam för alla upplevelser och minnen från nästan hela världen. Och flera kollegor har blivit vänner för livet.

senaste nyheter

se alla nyheter