2023-01-19

Hej Ahmad! - Driftklarts nya konsult med både lärar- och ingenjörsutbildning

Hej Ahmad! - Driftklarts nya konsult med både lärar- och ingenjörsutbildning

Möt Ahmad Al Lami, ingenjör och Malmöbo med entreprenörsanda i blodet. Även om resan till Sverige inte alltid var lätt, är Ahmad fast besluten att göra det bästa av det och nå sitt mål att bli termodynamikspecialist. Med öppenhet och flexibilitet kan Ahmad inte vänta med att komma igång som den nyaste medlemmen i Driftklarts konsultteam och visa alla hur mycket han har att erbjuda!

Möt en ingenjör och Malmöbo med affärsmannaskapet i blodet, delvis tack vare sin driftiga entreprenörssläkt från Irak. Driftklarts nyanställde Ahmad Al Lami vill ta sig an konsultrollen med ett öppet sinne och flexibilitet. Målet är att förhoppningsvis bli specialist inom termodynamik och arbeta med dimensionering och konstruktion. Men vägen dit har inte varit spikrak.

Ahmad kom till Sverige på 90-talet som flykting tillsammans med sin familj. Farfadern var en driftig affärsman som drev en butik i Bagdad och Ahmads pappa var en av de 12 barnen som hjälpte till i butiken och även handlade med tyger. Han träffade Ahmads mamma som arbetade som lärare och kom från en akademikerfamilj. Det var också hon som övertygade pappan om att fly när det blev oroligheter under diktaturen.

Den dramatiska flykten gick med tåg och båt och familjen upptäcktes av kustbevakningen. Sen slussades de till vidare en flyktingförläggning i Flen, vidare till Rosengård och därefter Gullvik. Uppväxten var ganska strikt.  Föräldrarna var rädda att han skulle hamna i trubbel eftersom det fanns droger och kriminalitet i området. Pappan hade koll på skolschemat och såg till att Ahmad fick arbeta i kusinens livsmedelsbutik.

På helgerna jobbade Ahmad i butiken och på restaurang. Redan som tonåring fick han mycket ansvar och kunde tjäna egna pengar. Förutom att jobba extra la Ahmad mycket tid på datorer och gaming. Han satt hellre och spelade Counterstrike när alla vännerna spelade fotboll och var ute på gården och då fick han kontakt med personer med olika bakgrund. Efter gymnasieexamen från Heleneholms gymnasium kände han att det var dags att vidga vyerna:

Det blev för mycket copy paste annars - jag ville lära känna mig själv bättre, säger Ahmad.

Ahmad valde därför att plugga i trevliga Linköping, men trivdes inte riktigt på programmet och började istället jobba på ett gym på campus. Han sökte sedan till matematikprogrammet och fick fin kontakt med alla trevliga kursare. Därefter kom han in på maskinteknik. Styrkan fanns inom termodynamik och det var en boost att kunna förklara saker för andra och även stötta kursledaren. Korridorslivet gav Ahmad möjlighet att öva på engelskan.

Efter examen började han söka jobb i Malmö. Det gick lite segt till en början på intervjuerna. Självförtroendet fick sig en knäck och han sökte jobb i över ett år. Ahmad började då arbeta som receptionist på ett gym och hjälpte till på ett flyktingboende som behandlingsassistent via Malmö stad. Ahmads syster uppmuntrade honom att vikariera som mattelärare på skolan där han en gång gick. Det gick lätt att knyta an till ungdomarna med tanke på att de delade samma bakgrund. Lektionerna blev lugna trots att det fanns många stökiga elever. Han försökte förstå och prata med dem om vikten av ambitioner:

-Vill ni bara bo kvar hemma eller vill ni ut och resa, var frågor som jag ställde till ungdomarna.

Ahmad hade fortsatt en önskan om att arbeta som ingenjör och blev ännu mer övertygad om att det var rätt efter att han träffat en branschkollega på yrkesutbildningen för lärare. Dock valde han att slutföra utbildningen, gjorde praktik och arbetade på olika skolor i Svedala och Malmö i flera år.

Efter ett tag ökade suget efter ingenjörsjobb men det kändes motigt att bli ifrågasatt på intervjuerna om olika utbildnings- och karriärval. Ahmad landade istället på en skola i Lund men kände fortfarande att det inte var rätt. Det dröjde dock inte länge innan han fick kontakt med Torres, eftersom vännen Haidar hade tipsat om Driftklart och gett honom Torres kontaktuppgifter. Med tanke på hur roligt Haidar verkade ha på arbetet, blev Ahmad taggad på att söka jobb på Driftklart. Han kände snabbt att det fanns frihet att utforma sin egen roll och få stöd:

- Här kan jag växa. Det känns genuint och härligt att Driftklart tror på mig. Jag vill också lära av andra kollegor som har mycket erfarenhet.

Ahmad rundar av med att berätta att åren i skolan, en åttaårig avstickare, har lärt honom mycket om ledarskap. Dock strävar han inte efter att vara chef i första hand. Istället handlar det mer om att ta mycket ansvar, vägleda och svara på frågor.

Vad kan Driftklart kunder förvänta sig av dig?

Jag lyssnar och är lyhörd. De kan känna sig trygga med att jag vill förstå problemet på djupet så att jag kan leverera av hög kvalitet. Kostnaden kan inte pressas på bekostnad av kvaliteten. Du kan inte få en Wagyu biff om du vill betala samma pris som för en kebab.

senaste nyheter

se alla nyheter