2023-02-22

Medvind för Driftklart när Xabier ansluter till vårt härliga gäng av konsulter

Medvind för Driftklart när Xabier ansluter till vårt härliga gäng av konsulter

Det blåser friska vindar från Atlanten när baskiska Xabier sveper in som ny konsult på Driftklart. I CV:et står det dessutom att han ansvarat för underhåll av - just det - vindkraftverk.

Vindpinade Malmö lär därför inte komma som en överraskning. Hit flyttade han nyligen från Spanien med sin svenska fästmö. Jobbsituationen var redan löst i förväg eftersom han hade fått kontakt med Driftklart via en rekommendation. Efter ett trevligt möte med Jorge och Jacob kändes det helt rätt och kontraktet signades. En dröm vore så klart att så småningom få arbeta mer med vindkraftverk och bredda tjänsteutbudet för Driftklart.

Xabier kommer från en liten stad i närheten av Bilbao i norra Spanien. Tack vare närheten till bergen och havet fanns det alltid massor alltid av spännande saker att göra. Området präglas av den baskiska kulturen i regionen, med eget språk och rika matkultur.

Under uppväxten brukade Xabier skapa och designa. Han var ett aktivt barn och gillade att hitta på saker och vara utomhus. Det visar sig även att han är en äventyrare som testat på klättring och bergsvandring i både Peru och på Mount Everest:

- Det är ingen bedrift, jag är från Baskien. Vi har närheten till bergen och mycket av vår fritid kretsar runt olika utomhusaktiviteter, skojar han.

När Xabier avslutade sin högskoleingenjörsutbildning i Baskien var det svårt att hitta jobb på grund av finanskrisen 2008. Han tog en intensivkurs i Autocad och fick en kortare praktik på ett företag som ledde till anställning. Det blev långa dagar på företaget som var verksamt inom industrisektorn, men samtidigt lärde han sig mycket under de två åren.

För att kunna jobba i andra länder som högskoleingenjör var han tvungen att gå en kompletterande utbildning. När Xabier var klar med utbildningen gick han till ett stort, globalt företag: Sacyr. Där skötte han planering och upphandlingar i olika projekt.

Efter ett tag började uppdragen att sina. Xabier bestämde sig för att satsa på ett nytt jobb på ett annat företag, Tamoin. Anställningen ledde till Mexico där Xabier fick ansvar för förstudier, projektering och upphandling. Projektet var enormt och omsatte många miljoner euro. Under de två åren på företaget tillbringade han en del av tiden i Mexico. Att arbeta i Mexico var en ny upplevelse, och det fanns vissa kulturella barriärer, hierarkier och procedurer som han var tvungen att förhålla sig till.

- En av de största utmaningarna var granskningen av arbetet med strukturell analys. Personen som skötte det var nitisk, kanske den mest noggranna i landet. Det uppstod problem när underleverantörer drog sig ur trots att projektet inte var färdigställt, men vi lyckades trots allt leverera projektet inom utsatt tid.

Xabier understryker att han inte känner sig främmande för att arbeta överallt i världen. Han är inte rädd för utmaningar och brukar ha koll på läget.

- Jag har alltid ansett - för att växa måste man ställas inför tuffa utmaningar och genom det växter man enormt. Mexiko var för mig ett eldprov där jag fick mycket ansvar under de väldigt speciella omständigheter som råder ute på den mexikanska landsbygden.

Under anställningen spred sig snart ryktet om Xabiers mångsidighet och han erbjöds en position som underhållsarbetsplatschef för olika ångturbiner på termosolplatser i södra Spanien, där han var länken mellan kunden, Siemens och underhållsteamet. Det innebar en hel del jobb och sena kvällar, samt kontakt med anställda på Siemens i Sverige, vilket är ett lustigt sammanträffande med tanke på att han nu bor i Sverige. Det visade sig även att en kollega på Driftklart varit involverad i uppdraget.

För Xabier var det viktigt att problemet löstes så att alla parter skulle bli nöjda. Engagemanget har gått som en röd tråd under anställningen. Efter ett av dessa ångturbinprojekt erbjöds han en position inom vindkraftsindustrin. Här var han ansvarig för att designa och implementera nya verktyg för att göra underhållsuppgifterna säkrare och mer tidseffektiva. En av dessa projekt var "NEST by Tamoin", en bärbar hiss för vindkraftverk och som nu är installerad i mer än 130 turbiner i Spanien. Det är ett ganska komplext arbete som kräver noggranna procedurer och hög säkerhet för all personal.

Vad motiverar dig?

Jag gillar att jobba självständigt, men det viktigaste är att jobba i ett bra och starkt team. Jag värdesätter goda relationer med mina kollegor där vi jobbar med högt fokus.

Vilka är några av de största höjdpunkterna i livet?

- Resan till Peru och Machu Picchu, min första resa utomlands. Att nå Basecamp på Mount Everest, och tjänsten i Mexiko som fick mig att utvecklas. Och att flytta till Sverige - så klart!

Vad kunderna på Driftklart förvänta sig?

- Att jag levererar resultat.

senaste nyheter

se alla nyheter