2021-04-20

Tidigare chef inom produktion från EON med 35 års erfarenhet inom fjärvärmebranschen är det nya tillskottet hos Driftklart

Tidigare chef inom produktion från EON med 35 års erfarenhet inom fjärvärmebranschen är det nya tillskottet hos Driftklart

Sen början av året är Mats Bärring, med över 35 årserfarenhet i branschen, det nya tillskottet hos Driftklart. Sen hans karriärsstartår 1984 har Bärring tagit sig an flertalet betydande chefsroller hos EON. Med ett brinnande intresse och spetskunskaper inom energi, och arbetsmiljö.

Sen början av året är Mats Bärring, med över 35 årserfarenhet i branschen, det nya tillskottet hos Driftklart. Sen hans karriärsstartår 1984 har Bärring tagit sig an flertalet betydande chefsroller hos EON. Med ett brinnande intresse och spetskunskaper inom energi, och arbetsmiljö är Mats en stor tillgång som kan bidra med både idéer, inspiration, utvecklingsmöjligheter och mentorskap – inom samtliga områden hos Driftklart.

 Inför den nalkande pensionen står det dock klart att Mats Bärring känner sig väldigt nöjd och trygg med sin position som konsult. Det märks tydligt att uppskattningen är ömsesidig från både företaget och övriga anställda.

Hej Mats! Hur kommer det sig att du valde just Driftklart i sluttampen av din karriär som fjärrvärmeskonsult?

Det hela började egentligen med att jag via en vän och tidigare branschkollega blev rekommenderad Driftklart då han ansåg att den konsultroll de sökte skulle passa mig. I och med min tid som gruppchef hos Sydkraft där vi hade en nära arbetsrelation kände jag efter hans uppsägning att kanske var det dags för mig att gå vidare. Jag trivs trots allt bäst när jag får jobba i nära relation till verksamheten och dess utveckling, och det är precis vad Driftklart erbjuder mig som timanställd konsult. Min roll är precis som jag alltid har önskat att min sista karriärstid ska se ut – flexibel, balanserad och väldigt rolig. Jag gör precis det jag brinner för.

Hur har din resa som konsult med fokus på fjärrvärme sett ut under åren?

Sedan år 1984, när jag var 28 år gammal, har jag varit involverad inom fjärrvärmesbranschen. Första halvan av min karriär jobbade jag som konsult åt olika företag vilket gav mig en hel del kött på benen. Det var däremot inte förens år 2003 som jag tog min första chefsroll, och då som gruppchef hos företaget Sydkraft, som idag heter EON.

Jag alltid haft ett stort intresse för energi, miljö och ekonomi hade en roll som planerings- och uppföljningschef, något som sen övergick till tillfällig underchef, hos Sydkraft vilket var otroligt givande och lärorik. Företaget gav mig generösa utvecklingsmöjligheter och visade att de litade på min kompetens. Trots att jag under mina sista år hos dem fick rollen som underhållschef i nära relation till verksamheten kände jag att det var dags för mig testa något nytt. Jag ville avsluta min karriär med något som gav mig mer flexibilitet.

Sagt och gjort jag tog i början av förra året mitt pick och pack och sadlade återigen om till konsult, men denna gång för Sweco - ett företag som arbetar för att skapa hållbarhetstjänster av olika slag. Hos Sweco stannade jag under en intressant ettårsperiod, men valde att avsluta. Det var inte där jag ville avsluta mitt arbete. Och nu sitter jag här som konsult hos Driftklart, något jag till största delen har min vän och tidigare branschkollega, Jorge Torres att tacka för.

Som erfaren fjärrvärmeskonsult besitter du rätt stora spetskunskaper inom området. Hur skulle du beskriva din framtidstro om just fjärrvärme och dess utveckling?

Det finns ingen tvekan om att fjärrvärme är något som befinner sig under förändringens tid. Det är en naturlig del av vår infrastruktur som är rätt svår att ersätta och det har inte funnits något starkt alternativ förrän just nu. Numera är framförallt värmepumpen en konkurrerande faktor, som hela tiden utvecklas och blir mer effektiv.

Med värmepumparna finns det helt plötsligt ett helt annat alternativ för att få värme i hemmet. Flexibiliteten i värmepumparna gör det väldigt mycket enklare för värmepumpsföretagen att locka till sig nya kunder. Och det förtjänar dem, för konkurrens behövs i energimarknaden.

Däremot vet jag, tillsammans med många andra, att fjärrvärme är en viktig del av vår infrastruktur. Det är även något som ser till att vår elförbrukning hålls i schack – med allt för många värmepumpar läggs all belastning på elnäten. Trots att det är svåra tider för alla nu, inte minst i och med klimatförändringarna, krävs det med andra ord att vi kämpar för att det hela ska gå runt.

Att fundera, hitta lösningar och hjälpa kunder genom att främja fjärrvärme är något jag gärna sysslar med varje dag!

Slutligen, är det något du skulle vilja tillägga som du tror att våra läsare skulle uppskatta att få veta?

Något som många kanske inte vet om är att jag har ett väldigt stort intresse för Malmö FF. Som stolt Malmöbo så har jag under en 10-årsperiod en tradition för mig och min son att vi tillsammans går och kollar på alla hemmamatcher. Det är en trevlig upplevelse att sitta på arenan och se MFF spela, något jag varmt rekommenderar.

senaste nyheter

se alla nyheter